Wat zijn eerlijke producten eigenlijk? Harrie-Jan Loeffen: ‘Pak hem beet 10 jaar geleden werd daarmee nog bedoeld dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten kregen en dat er geen kinderarbeid bij kwam kijken. Tegenwoordig betekent ‘eerlijk’ ook dat er aan voedsel weinig tot geen verbetermiddelen worden toegevoegd.
Dit is voor ons altijd de basis geweest in het proces, zodat het zijn pure voeding en waarde behoudt. Het vergt tijd om ‘eerlijk brood’ te maken. Dat geldt overigens voor veel producten, als je het direct opeet, smaakt het minder lekker. Het moet vaak een beetje besterven. Voordat we ons brood bakken, laten we het deeg goed rijpen zodat de ingrediënten (en dus smaken) hun werk kunnen doen en we een optimaal mals brood maken.’
Puur Desem
‘De meeste Nederlanders houden niet van de zurige desembroden die je kunt kopen in omringende landen. Het deeg van Puur desem Wit en Puur Desem Volkoren wordt gemaakt van rozijnenwater en bloem. Om de goede bacteriën te ontwikkelen, volgt daarna een rijpingsproces van enkele dagen. Dit is natuurlijke gist, een levend organisme.’
Wij kiezen voor eerlijke processen en ingrediënten. Echter in sommige handgemaakte producten voegen we – hetzij zo minimaal mogelijk – wat fabrieksgist toe, bijvoorbeeld bij een croissant. Dit doen we omdat deze product met natuurlijk gist niet goed te verwerken zijn. We zijn daar eerlijk over.’
Handgemaakt brood
‘Het maken van handgemaakt brood en het zogenaamde boulangeriebrood vereist professionaliteit. Dat kan niet iedereen omdat het een relatief slap deeg is: aan het bloem wordt steeds meer water toegevoegd. Naarmate de hoeveelheid vocht toeneemt, wordt de kwaliteit van het brood steeds beter. Het is als het ware een natuurlijke veredeling met een betere smaak. Soms is het deeg bijna niet meer vast te houden, maar daardoor bakken we prachtige producten. Je kunt dit niet met machines maken, het moet echt in een handmatig proces worden gemaakt. Je moet er gevoel voor hebben en dat hebben we.’